+36703116133
Technikai segítség
(06) 46-79-68-27

Címke: adatbázis

Adatbázis

Adatbázis: adatok egy halmaza. Ezeket egy tárolásra, szerkesztésre és lekérdezésre alkalmas szoftver kezeli.Tagged

Joomla 1.6 telepítése Cpanel segítségével

1. Lépjünk be Cpanelbe és kapcsoljunk a Mysql adatbázisokra (Mysql Database).

2. Hozzuk létre az adatbázist írjuk be az adatbázis nevét és kapcsoljunk a “Create database” gombra. Ezeket az adatokat jegyezzük meg, mentsük le mert a telepítés későbbi részeiben még szükség lesz rá.

3. Hozzuk létre az adatbázis felhasználóját írjuk be a felhasználó nevét és jelszavát majd kapcsoljunk a “Create User” gombra.

4. Következő lépésben a létrehozott felhasználót adjuk hozzá a létrehozott adatbázisunkhoz.

5. Ezután menjünk vissza a Cpanel kezdő oldalára és válasszuk ki a fájl kezelőt kapcsoljunk a “File manager” gombra.

6. A fájlkezelőben válasszuk ki a public_html mappát fontos hogy mindig ebbe a mappába töltsünk fel adatokat. Kapcsoljunk az “Upload” gombra majd válasszuk ki gépünkről a joomla 1.6 összecsomagolt fájlt töltsük fel és csomagoljuk ki.

7. Ez után kezdődik a joomla telepítése. Válasszuk ki a megfelelő nyelvet és kapcsoljunk a tovább gombra mindaddig amíg adatokat nem kér a telepítő.

8. Ennél a résznél  meg kell adni a telepítőnek az adatbázis adatait amit előzőleg Cpanelben létre hoztunk.  Adatbázis felhasználó nevét, jelszavát és az adatbázis nevét majd kapcsoljon a “Tovább” gombra.

9. A következő résznél a tárhely ftp elérését kell megadnia a felhasználó nevét és a jelszavát majd kapcsoljon az “FTP elérési út automatikus megkeresése” gombra majd kapcsoljon a “Tovább” gombra.

10.  A telepítés utolsó részénél meg kell adni a weboldal adatait és az adminisztrációs felülethez tartozó felhasználó nevet és jelszót. Ezután kapcsoljon a “Mintaadatok telepítése” gombra és a “Tovább” gombra.

Következő lépésként lépjen be a fájlkezelőbe és törölje le az “Installation” mappát.

Tagged

Mysql adatbázis

Elérési útvonala: www.öndomainneve.hu/cpanel, majd kattintson a MySQL adatbázisok ikonra.

MySQL adatbázist akkor kell létrehoznia, ha olyan programot futtat a webtárhelyén, amely megköveteli az adatbázis létét.

  1. Létrehozása: New database-hez (új adatbázis) irjuk be az adatbázisunk kívánt nevét, és kattintsunk a „create database” gombra

  1. Mikor létrehoztuk az adatbázist, létre kell hoznunk egy felhasználót is, aki hozzáfér az adatbázisunkhoz.
  2. Username-hez (felhasználói név) írjunk egy általunk kitalált nevet, és a password (jelszó) mezőbe gépeljük be az általunk kitalált jelszót vagy generáljuk, majd kattintsunk a „create User” gombra.

  1. Miután létrehoztuk a felhasználót is, meg kell adnunk a rendszernek, hogy a létrehozott adatbázishoz, az általunk létrehozott felhasználó férhet hozzá, melyet a következőképpen tehetünk meg:
  2. Az ’add USER to your Database” résznél kiválasztjuk a user-t (felhasználót) a legördülő menüből, majd kiválasztjuk a database-t (adatbázis), a legördülő menüből, kipipáljuk a „privileges” felirat alatt az „ALL” jelölőnégyzetet, és rákattintunk az „add User to Database” gombra.

Ezzel teljes jogosultsággal hozzárendeltük a felhasználót az adatbázisunkhoz.

Innen kezdve pl.: phpMyAdmin-nal szerkeszthető az adatbázisunk, és a felhasználónevet, jelszót, adatbázis nevet megadva, programok is hozzáférnek az adatbázisunkhoz.

Tehát:

 • A MySQL adatbázis szerver  “localhost vagy 10.20.30.2” lesz, attól függ melyik szerveren van, a pontos host nevet a cpanelben láthatja.
 • Az adatbázis neve az “ön felhasználóneve_új adatbázis létrehozásánál megadott név” pl.: jozsi_joomla,
 • A felhasználó neve: az “önfelhasználó neve_mysql felhasználónév” pl.: jozsi_rendszergazda,
 • Jelszó annak a felhasználónak a jelszava akit hozzáadott az adatbázishoz tehát, ha a jozsi_joomla-hoz hozzáadta a jozsi_rendszergaza felhasználót, akkor jozsi_rendszergazda jelszava lesz a jelszó.
Tagged