+36703116133
Technikai segítség
(06) 46-79-68-27

Drupal funkciói

Drupal funkciói

Tartalomkezelő rendszer azaz Content Management System (CMS)

Tartalmak bevitelére és rendszerezésére használható eszköz több felhasználó támogatásával – legalábbis a Wikipedia definíciója szerint. Ez kicsit bővebben azt jelenti, hogy internetes publikációk, híroldalak készítésére használható eszköz. A legtöbb ma CMS-nek nevezett rendszer ennél sokkal többet tud, és a drupal sem korlátozódik csak tartalmak kezelésére. Képes egyszerű elektronikus bolt építésére is, illetve gyakran használják közösségek kialakítására (ahol a tartalomfejlesztés másodlagos szerepet kap).

Tartalomkezelő keretrendszer azaz Content Management Framework (CMF)

Olyan programozók számára készült rendszert jelent, mely tartalomkezelő rendszerek építésére szolgál – a Wikipedia definíciója szerint. A Drupal kiváló CMF, hiszen általános tartalom kezelési és rendszerezési sémákat támogat széles körű megjelenés változtatási képességekkel. Ráadásul nagyon jó forrás dokumentációval rendelkezik. Így alkalmas egyedi tartalomkezelési igények kielégítésére is.

Web alkalmazás fejlesztő keretrendszer azaz Web Application Framework (WAF)

A Drupal egy eléggé vékony réteget biztosít a PHP nyelvi elemei felett, mely jelentősen meg tudja könnyíteni általánosabb igényű web alkalmazások fejlesztését. Ilyen funkciók az általános űrlapkezelő rendszer, a vékony adatbázis kezelő réteg, a felhasználókezelő alrendszer.

Platform támogatás

Apache vagy IIS, Unix, Linux, *BSD, Solaris, Windows és Mac OS X támogatás

  A Drupal gyakorlatilag minden olyan rendszerre elérhető, ahol a PHP 4 vagy a PHP 5 és valamely támogatott adatbázis rendszer működik. Nem csak Apache és Microsoft IIS alatt, hanem számos operációs rendszer alatt is futtatható, mint amilyen a Linux, a különböző BSD-k, a Solaris, a Windows vagy a Mac OS X platformok.

Adatbázis függetlenség

  Bár a legtöbb Drupal alapú oldalt üzemeltető MySQL-t használ, ez nem mindenki számára kézenfekvő megoldás. A Drupal vékony adatbázis függetlenítő felülete segítségével PostgreSQL használata is lehetséges. Más adatbázisokhoz körülbelül egy tucat egyszerű függvény létrehozásával illeszthetjük oldalunkat.

Webes felületű telepítő

  Annak érdekében, hogy a platformok eltérésének nyűgjeivel ne kelljen foglalkozunk, illetve a Drupal webhelyünket minél hamarabb üzembe tudjuk állítani, a Drupal beépített webes telepítővel illetve adatbázis frissítővel rendelkezik.

Tartalom kezelés

Sokoldalú tartalom típusok

  A különböző tartalom publikálási igények kielégítéséhez más-más tartalom-szerkezetre és funkcionalitásra lehet szükség. Ezért a Drupal alapcsomagja számos tartalom típust beépítetten támogat: írás, fórum téma, blog bejegyzés, könyv lap, oldal, szavazás.

Saját tartalom típusok

  Amennyiben a beépített típusok nem elegendőek, saját típusok definiálására is van lehetőség a webes felületen a Drupal beépített tartalom típus funkcionalitásával. A rugalmas, kiterjesztésre épülő típus rendszer lehetővé teszi a gyakori elemek újrahasznosítását, a saját típusok munkafolyamatokba illesztését. Kiegészítővel: amennyiben saját mezőket szeretnénk illeszteni ezekhez a típusokhoz, a Content Construction Kit kiegészítőt kell telepítenünk, vagy programoznunk kell.

Változáskezelés

  A Drupal beépített változáskezelő rendszere nyilvántartja az erre megjelölt tartalmak módosulásait: megtekinthető, hogy ki, mikor változtatott és mit. A rendszer lehetőséget ad megjegyzések hozzáadására, továbbá egy korábbi verzióra történő visszaállásra.

Felület megjelenítés és testreszabhatóság

Smink kezelés

  A Drupal smink kezelő rendszere elválasztja egymástól a tartalmat és a megjelenítést, ezáltal lehetővé téve a weblap kinéztének befolyásolását. Sablonok egyszerűen HTML és (kevés) PHP fejlesztéssel készülhetnek. Nincs szükség egy új leíró nyelv megismerésére. Kiegészítővel: ha már ismerünk egy sablon nyelvet, egy kis fejlesztéssel megoldható a használata, vagy valamely kész sablonkezelő rendszert telepíthetjük.

Személyre szabhatóság

  Az oldalakon megjelenő tartalmak formája, a blokkok, a sminkek specialitásai mind-mind testreszabhatóak az adminisztrációs felületen. Lehetővé tehetjük felhasználóink számára is, hogy saját egyedi beállításuk legyen a megjelenésre, nyelvre vagy akár a blokkokra vonatkozóan is.

Kereshetőség

  A Drupal minden tartalma teljes indexelésen esik át, s így később megtalálhatóvá is válik. A felhasználók és hozzászólások szintén kereshetőek.

A drupal használata

Related Post
Drupal telepítése

1. Lépjen be Cpanelbe. 2. Kapcsoljon a MySQL Adatbázisokra. 3. Írja be az adatbázis nevét majd kapcsoljon a “Create Database” gombra. 4. Ezután létre kell hozni az adatbázis felhasználóját írja be az adatbázis felhasználójának a nevét és jelszavát. 5. Cpanelban lépjen be a fájlkezelőbe és a felső menüben kapcsoljon a Feltölt gombra “Upload”. 6. A […]

Read more
Drupal telepítése Videó

Tekintse meg hogyan tud Cpaneles tárhelyre Drupal cms rendszert telepíteni egyszerűen.

Read more
Drupal használata

Drupal használatához olvassa el A Magyar Drupal kézikönyvet, sok hasznos információt talál benne, mint pl: Telepítés, Kép feltöltése, szerkesztése, Menü létrehozása, Kategóriák létrehozása, stb…, A dokumentum megtekintéséhez Klikk ide

Read more

Vélemény, hozzászólás?